Dapnet en Pocsag transmitter

Met een MMDVM printje op een Raspberry Pi is het al mogelijk om Pocsag berichten uit te zenden, zie het vorige artikel, echter die MMDVM printjes hebben over het algemeen maar 10 mW als TX en daar kom je de straat niet mee uit……

Een andere variant is om gebruik te maken van een Raspberry Pi met een klein opsteek-gaatjesboard-printje en de Raspi te laten draaien met het programma Unipager. Je hebt nu een Pocsag transmitter die je kunt aansluiten op elke mobielset met een TNC ingang, zoals de Yeasu FT7800 of de FT8800.

De schakeling welke gebruikt is, is dat van Mark PA3MOE en die heeft een opamp LM358 om het rafelige signaal wat uit de Raspi komt op te poetsen naar een betere blokgolf.

Selecteer in het Unipager programma de GPIO poort voor de PTT, in dit geval is pin 11 gelijk aan GPIO 0 (soms vindt je 17 op pinlayouts, maar houd 0 aan…)

Controleer het uitgezonden signaal op een andere radio, gebruik indien mogelijk meetapparatuur van je vereniging, of als je dat hebt, je eigen meetopstelling.

Onderstaand wat screenshots van de metingen die Mark PA3MOE en ik samen gedaan hebben aan de schakeling.

Fraai is het nog niet, de rimpel op de blokgolf moet nog worden weggewerkt, het probleem is een stoorsignaal op de ingang van de opamp, waarschijnlijk een rimpel op de audio-uitgang van de Raspi zelf. De USB netadapter om de 5V voor de raspberry Pi te voeden geeft een ontzettend stoorsignaal, meer als 500 mV op de audiopoort.

Momenteel is de uitgangsspanning ongeveer 112 mV welke naar de ingang van de zender gaat. De Pocsag ontvanger vindt dit nog geen lekker signaal en reageert er nog niet op, misschien moet in het menu van de radio de 1200 bps packet op 9600 bps gezet worden ?

De data ingang van de radio:

De meeste zendontvangers hebben een universele data-connector (TNC), een 6 polige mini Din. De maximale ingangsspanning ligt meestal op 300-400 mV bij 1200 bps en 2,0 V bij 9600 bps. Soms heet deze connector de PKT connector.

Alternatief:

Via de website hampager.be kun je een opsteekprintje bestellen, de Hampager Pocsag Encoder. Dat werkt in prima samen met het Unipager programma.

Het resultaat:

Met mijn nieuwe GP2009N pager enkele testberichten ontvangen, zie het resultaat: