«

»

Aug 27

CW decoder

Een geweldig artikel in de Electron van april 2015 deed mij besluiten om de morse-decoder na te bouwen. Dit knutsel bestaat globaal uit een Arduino, een LCD display 4 regels x 20 karakters, een toon-decoder-IC, de 567 en een handvol kleine onderdelen uit de rommelbak.

Om de vrijheid te willen hebben om later nog wat aanvullingen aan het Arduino programma toe te kunnen voegen, is besloten om een Arduino Uno toe te passen, zodat door eenvoudig de USB kabel aan de PC te koppelen, het programma te updaten is.  Trouwens een “programma” in een Arduino wordt een “sketch” genoemd.  De sketch is door WB7FHC geschreven en werkt voortreffelijk.

Voor de kosten hoeft men het niet te laten, een Arduino Uno kost € 15,00, het 4×20 karakter LCD € 8,50 en het IC rond de € 1,25.  De rest komt uit de rommelbak, zoals de beide potmeters, de condensators en weerstanden, twee 3,5 mm chassisdelen en een oud kastje wat eerder gebruikt is geweest.

IMG_1086

Daar er geen twee mooie knoppen meer voorradig waren, is er maar één knopje opgezet, op de eerstvolgende radiomarkt maar eens twee fraaie exemplaren zien te scoren.

Je kunt er op twee manieren mee werken:

  1. mee laten schrijven met audio uit een tranceiver / ontvanger;
  2. een morsesleutel (straight key) aansluiten om de vaardigheid te kunnen trainen;

Omdat de Arduino Uno een ingebouwde 7805 spanningsregelaar heeft, kun je of 9V aansluiten op de DC ingang of eventueel 5V via een USB kabel met de bekende USB netadapter. Daarom is de 7805 met bijbehorende condensatoren uit het schema niet gebruikt, de Arduino heeft het al.

Het instellen geschiedt met twee potmeters, de linker is de volumeregelaar voor het aangeboden signaal en de rechter potmeter is de eigenlijke afregelknop. Stem af op een duidelijk CW station, draai aan de afregelknop totdat de LED precies helder gaat knipperen in het ritme van de morsetekens.

Een laatste aanpassing zal het aansluiten van een reset-toets zijn, deze is al in het kastje gemonteerd maar nog niet aangesloten. Het wil af en toe wel eens gebeuren dat het programma de kluts kwijt is en alleen maar de letters E en # neer zet en dan is een snelle rest wel zo handig.

Op de foto wat tekst die geschreven is tijdens de eerste test, aan de hand van een morse-oefenprogramma met diverse QSO woorden.

Een aanrader om na te bouwen…. zie Electron april 2015 pagina 148, 149 en 150…..  dah-dit-dah.

UPDATE:

Hier is het door mij aangepaste schema:  schema-CW-decoder

Download van internet de originele sketch van WB7FHC (vanwege het feit dat Windows die sketch via mijn website niet goed weergeeft is het beter om het rechtstreeks bij de maker ervan te downloaden)