«

»

Jul 10

openSPOT IP gateway / hotspot

Een nieuwe zomer, een nieuw stuk digitaal speelgoed.  Als liefhebber van digitale communicatie zoals D-Star en DMR, had ik al wat hotspots / interfaces aangeschaft, zoals de DVRPTR, de rode dongle, de DV4mini en ook de DVMEGA op een Raspberry Pi. Allemaal leuk spul, maar wat experimenteren met de openSPOT ontbrak nog op mijn “Bucket List”.

Na alle shit dit voorjaar, ziekenhuis in, ziekenhuis uit, mezelf maar eens verwend met dit blauwe knutsel.

De openSPOT is eigenlijk een standalone gateway voor zowel het D-Star, DMR als ook C4FM (Fusion) netwerk. Er staat een Nederlandstalige handleiding op de website van http://www.hamdigitaal.nl, welke het instellen van de parameters wel erg makkelijk maakt.

Het enige nadeel, voor zover het een nadeel te noemen is, is dat het een vaste IP-connectie wil hebben. Voor thuis geen probleem, UTP kabel inpluggen en klaar!  Echter als je het ook voor onderweg wil gebruiken, zul je toch een mini wifi travel router er bij moeten aanschaffen.  Gelukkig zijn er al veel andere amateurs mij voor geweest en veel van deze mede amateurs gebruiken de TP-Link WR-802N.

Voor de prijs hoef je het niet te laten,  voor een kleine € 29,50 inclusief verzendkosten heb je er een de volgende dag in je shack liggen.  En omdat veel anderen dit al eerder hebben geconfigureerd, is het erg handig om gebruik te maken van de  handleiding die op http://www.hamdigitaal.nl te downloaden is. Voorlopig heb ik het even geconfigureerd om met mijn eigen wifi te verbinden, maar uiteindelijk is het de bedoeling om mijn iPhone te gebruiken als “Persoonlijke Mobiele Hotspot”.  Ik moet nog uitzoeken hoeveel dataverkeer in dat geval door deze configuratie wordt verbruikt, het roddelcircuit (Google) heeft het over 6-10 MB per uur, hou in ieder geval je databundel in de gaten……

Zowel de openSPOT als de TP-WR802N gebruiken 5V via een USB connector, ongeveer 450mA samen, dus met een powerbank met 2 uitgangen van 11.000mAh moet het wel even uit te houden zijn.

Voor YSF, Yeasu System Fusion, C4FM heb ik nog geen porto, echter mijn mandje is vol, dus er moet er maar een weg om plek te maken voor die nieuwe porto, tenslotte willen we de openSPOT voor 100% gaan gebruiken….. Wellicht tijd om dit alles in een soort Dares koffertje te gaan opnemen, wie weet, ik wil al jaren een Dares koffertje maken!