«

»

Sep 11

DV4mini review

IMG_1104

De bij @hamshop bestelde DV4mini inmiddels ontvangen.  Mooi moment om er eens mee te gaan stoeien. De benodigde software al eerder op een (dual-boot) laptop gezet wat draait op Windhoos 8.2 en Linux Mint 17.2 en gekozen voor de Linux versie. De software is gratis te downloaden op de site van de makers,  http://dv4m.ham-dmr.ch/ in zowel een windhoos als linux-versie, 32 bits of 64 bits naar keuze.

De Linux “installatie handleiding” is duidelijk en alles wordt stap voor stap uitgelegd en met foto’s ondersteund. Wel goed lezen en geen stap overslaan…. (het document heet “Ubuntu_Installationsanleitung.pdf” en is in het Duits geschreven, mooi moment om je Duitse taal op te halen ; -) echter al wordt er vermeld dat het getest is op een Ubuntu 12.04 versie, op mijn Mint 17.2 versie draait de software probleemloos.

De DV4mini werd niet herkend door de Linux-software. Maar zoals een goed amateur betaamt eerst proberen en dan pas de manual lezen als het niet werkt.  In linux moest de “rechten” voor de DV4mini nog goed gezet worden, dat doe je door in Terminalvenster naar de dv4mini directory te gaan en dan met chmod 755 * de bestanden uitvoerbaar/executable maken (vergeet dat sterretje niet).

Na dat gedaan te hebben werd de DV4mini dongle herkend en  was er verbinding met het D-Star netwerk.  De eerste verbinding was met Bert PE1KZU op DCS007-B en de eerste indruk is goed. Voor D-Star kan er naast DCS ook gekozen worden voor XRF reflectors of de gewone REF reflectors. Door mij getest op DCS007-B, XRF088-A en REF001-C en alles werkt en klinkt goed.

De software (v1.4 en v1.5.1) ondersteund vooralsnog in de DMR mode alleen maar tijdslot 2 talkgroep 9, dus 4500 t/m 4504, meer nog niet. Hopelijk wordt dat in latere versies uitgebreid met tijdslot 1. Het zal wel aan mij liggen maar DMR klinkt niet helemaal lekker, hapert af en toe wat, soms niet goed verstaanbaar, in tegenstelling tot D-Star, wat wel goed klinkt.

Verder ondersteund de DV4mini nog Fusion C4FM, met slechts één reflector ergens in Duitsland.  Of Fusion ooit van de grond gaat komen is nog afwachten.

DV4mini_control_panel

Op de website waar de software te downloaden is, staat ook een map met de naam “testversionen”.  Daar stond een Beta-versie v1.5.1 en deze ook maar eens uitgeprobeerd. Deze versie 1.5.1 ondersteund naast de drie eerder genoemde modes nu ook P25, wat een amateur variant is van het wellicht bekende Tetra protocol, echter is daar niet compatible mee (voor zover op internet over te lezen is). Nog nooit van gehoord, bezit er ook geen apparatuur voor dus leuk dat het kan, alleen zie ik de amateurs daar niet zo gauw mee aan de slag gaan.

Wil je met de eerder genoemde modes aan de slag dan zul je wel voor iedere mode een daarvoor geschikte porto (D-Star, DMR, C4FM of P25) moeten hebben, wat misschien niet voor iedereen is weggelegd.

Als laatste opmerking: mijn exemplaar hing met een plakbandje aan elkaar. Toen ik het plakbandje verwijderd had, viel de behuizing uit elkaar. Waar een tyrapje al niet goed voor kan zijn…. zie de foto, dus ik heb de enige dongle met een tyrap!

Aanvulling:

Een dag verder ervaring op gedaan met de DV4mini en geconstateerd dat in D-Star-mode het mogelijk is om vanaf je porto om te schakelen naar een andere reflector met behulp van de DTMF tonen. Dit werkt prima met het DV4mini Control Panel.

In DMR-mode omschakelen vanaf je porto naar 4500 t/m 4504 wordt momenteel nog niet ondersteund. Een paar keer geprobeerd met de “one touch call” maar helaas. Hopelijk wordt dat in latere software versies wel ondersteund.

Een tip:  zet het uitgangsvermogen van de porto of de laagste stand, bijvoorbeeld 0,1W om de DV4mini niet te oversturen.

Al met al een fijn ding om mee te werken. Laten we niet vergeten dat de software het werk moet doen en dat deze 1e versie v1.4 (en de Bèta v1.5) nog in de kinderschoenen staat. De 1e versie van de rode dongle DVAP was ook zeer beperkt. Latere versies ervan, en er zijn er heel wat geweest, kwamen steeds met extra mogelijkheden. Zie het als een project wat in ontwikkeling is en waar nog veel van te verwachten is. Een pluim voor de ontwikkelaars, ook al werkt e.e.a nu soms nog met wat beperkingen.

En voor de 3D-printer mannen onder ons, kom eens met een betere behuizing, want dat kan beter.

Versie v1.6:

Sinds 22 september 2015 is de nieuwe software versie v1.6 uit.

De versie v1.4 getest op Windows 7, Linux Debian (32 bits) en Linux Mint 17.2 (64 bits). Op alle drie de systemen draait de software goed.

Na een upgrade naar v1.6 loopt alles goed op Windows 7, ook goed op 32 bits Linux Debian, echter op de 64 bits Linux Mint 17.2 wil het tot op heden niet meer werken, terwijl de versie v1.4 daar wel goed op draaide. De software draait wel, echter maakt geen connectie met de DV4mini dongle. Het vermoeden is dat er toch nog een klein “bugje” in de 64 bits versie zit. Afwachten of er nog een update van komt….