Mantelstroomfilter op herhaling

Voor verticale antennes is het handig om een mantelstroomfilter in de coaxkabel op te nemen (vlak onder de antenne-aansluiting).  Mijn vorige exemplaar heeft helaas de “tand des tijds” niet overleeft.  Doorzagen dus. Buiten een gigantische oxidatie aan de coaxplug had een van de twee op elkaar gelijmde ferrietringen een gemene barst, wat niet goed dus is.

Tijd om maar eens een nieuwe te maken.  Het meest eenvoudige is om een stuk coax kabel RG58 te nemen en deze circa 6-8 keer door een ferrietring te halen, om deze vervolgens diagonaal over te steken en retourgewijs verder te wikkelen. Aan de ene kant een dop met een chassisdeel, aan de andere kant een stukje coaxkabel van circa 50 cm, die aan de antenne wordt aangesloten.Zorgvuldigheid is nodig om vollopen met water te voorkomen, dus heb ik de aansluitingen aan het chassisdeel met schellak behandeld.  De beide doppen zijn nog niet aan elkaar gelijmd, eerst testen, om vervolgens dat nader af te werken.  In de praktijk zal het langzaam vol water lopen, je krijgt het nooit 100% waterdicht, tenzij je het afgiet met een of ander isolatiemateriaal, maar dat zal de magnetische eigenschappen van de ferrietring weer beïnvloeden.

Het gebruik van RG58 heeft natuurlijk wel een beperkende factor als je met veel vermogen wilt werken.

RG213 zou natuurlijk het beste zijn, maar die krijg je dus niet door een ferrietring, daar zijn andere oplossingen voor, zoals circa 6 meter RG213 om een PVC rioolbuis van 100 of 125 mm wikkelen of anders veel cilindervormige ferriet-bussen over de kabel schuiven.

mantelstroomDSCN2470