CW morse trainer en decoder

ScreenHunter_06

Via Ebay een CW decoder aangeschaft, die tevens gebruikt kan worden om met je Bencher keyer straight keyer met 3,5 mm plug te kunnen oefenen.  Voor de prijs hoef je het niet te laten, $ 28,59, dus circa € 22,15, inclusief free shipping.  Wordt per post verzonden, dus zal wel circa 2 weken duren voor dat de bestelling komt.

Volgens de maker is de fout-error bij 15-35 WPM nihil, zeg maar 100% correct meeschrijven…. dat gaan we uit testen!

ScreenHunter_07

Hopelijk kan ik hiermee mijn verslofte morse vaardigheden wat ophalen, om daarna in CW uit te kunnen komen op de HF banden.

 UPDATE #1:

Toch niet goed de specs gelezen, er is GEEN potmeter om de snelheid van een Bencher keyer in te kunnen stellen, dus het is een knutsel om alleen een straight keyer te kunnen aansluiten.  De info uit Hong Kong laat soms te wensen over. Geen probleem trouwens, met 1x een Junckers seinsleutel en 4x een zogenaamde knie-seinsleutel, Army dump, type J-37 / J-45 en KY-116/U  zitten we niet zonder!.

Seinsleutels

UPDATE #2:

Na 4 weken eindelijk per post ontvangen. De 3,5 mm chassisdelen zijn STEREO, als je er een mono in stopt, dan gaat het niet goed en “denkt” het printje dat je een ingedrukte CW sleutel hebt aangesloten, ook als er nog geen sleutel aan hangt.

De bovenste 3,5 mm is voor een CW-straight-key, de linker is voor audio uit een hoofdtelefoon uitgang van een HF ontvanger of dergelijke. Met de bovenste potmeter afregelen op een mooi regelmatig knipperende Led, welke links onder op de print zit. De Led moet flink branden om goed mee te schrijven, te zachte signalen resulteren in slecht decoderen.

In mijn exemplaar zat een elco aan één kant niet gesoldeerd en het ingebouwde luidsprekertje zat niet goed gesoldeerd (op de verkeerde soldeerpads op het luidsprekertje). Er zat geen geel LCD display op, maar een blauwe, ook mooi. Zoals te verwachten uit China zitten alle onderdelen slordig op de print gesoldeerd, loop alles gerust even na voor je het aansluit.  De voedingsspanning is 9 Volt, ik heb er nog geen 12V op durven zetten ondanks dat er op de website van de verkoper stond 9-12V.

Afregelen op een bekend signaal uit de laptop en fine-tunen met de instel potmeter op het printje, wat midden onder het display zit.

Het werkt nu redelijk tot goed. Als er een stoorsignaal op je audio zit, kan dat het decoderen ongunstig beïnvloeden. Oefenen met de CW sleutel gaat prima en schrijft het display netjes mee.

1 comment

    • Teus Bakker on January 22, 2021 at 23:22
    • Reply

    Hallo Ger, vandaag heb zo’n zelfde cw trainer met als extra een printje met display ontvangen. zit geen schema, niks bij op internet het zelfde plaatje als jij op gezocht, maar daar word je niet echt wijzer van. Ook ik ben met en bencher begonnen met een enkel polige stekker met als resultaat dat er wat eeeee in het display komen, ben er nu mee gestopt. Nu ik jouw informatie heb gelezen ga de volgende keer met een junker plus stereo plug proberen.
    Misschien wordt het nog wat, ook het soldeerwerk is erg mager tin is duur, het speakertje krast een beetje. De tweede cw ingang ga ik voeren met phone out van de radio.
    Dank voor je info 73’s Teus Pa3enf

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.